Çivi yazıları okunuyor da osmanlıca mı okunamayacak

Beşbin yıllık ve bugün hiç okuyabileni anlayabileni bile olmayan alfabeler çözüldü. O dili kullanan olmadığı halde o diller tekrar okunur oldu da şimdi osmanlıca metinleri okumak mı imkansız?

Topu topu 20-30 bin kök kelimeden ibaret olan osmanlıcanın zor olduğunu iddia edenler tamamen ideolojik nedenlerden dolayı böyle bir iddiada bulunuyorlar. Halbuki latin alfabesi ile yazdığımız şu yazı osmanlıcadan çok daha zor. Şu an osmanlıca okuyamayıp bu yazıyı çok rahat okumanızın nedeni ise her kelimenin nasıl yazılacağını yıllarca mecburi eğitim dayatması ile öğrenmiş olmanızdandır. Halbuki aynı eğitim süresinde osmanlıca öğretseler kültürel olarak çok daha ileride olacaktınız...

Dünyada izi kalmamış bitmiş bir çok eski alfabe ve diller yıllarca süren çalışmalar sonrası tekrar keşfedilmiştir. Göktürk alfabesinin bile okuyucusu ve anlayanı yokken bugün orhun anıtları okunabilmekte...

Osmanlıca ise böyle değil,

1. bugün farsca hala kullanılmakta. ve osmanlıcanın farsca kökenli kelimeleri hala dünyada aktif olarak kullanılıyor. ve günümüz türkçesinde de kullanılıyor.

2. arapça ise 250milyonluk bir kitle tarafından hala kullanılıyor. Osmanlıcanın arapçadan geçen tüm kelimeleri rahatlıkla arapça bilen kişilerce çözülebilmekte ve okunabilmekte.

3. Bugün hala en az 20-30 milyonluk bir türk nüfusu tarafından arap harfleri kullanılmkakta. Her ne kadar türkiyede latin harfleri kullanılmasada ırak, suriyede yaşayan türkmen nüfus osmanlıca olarak yazıyor. İranda yaşayan milyonlarca azeri hala arap-fars harfleri kullanmakta türkceyi de latinle değil arap harfleri ile yazıyor. yani dolaylı olarak osmanlıca kullanıyorlar..

4. Bugün türkiyede en az yunanistanın nüfusu kadar osmanlı harflerine aşina kitle ver. Ve güney kıbrısın nüfusu kadar osmanlıca okuyabilen kitle var.. Edebiyat fakulteleri, tarih bölümleri, ilahiyat fakulteleri, imam hatipler ve kuran kursları camiler zaten osmanlıca öğretiyor.. Ayrıca osmanlıcaya olan ilgi geçmişine olan merak vs. vs..

Çivi yazıları bile çözülmüşken bu toplum osmanlı harflerini mi okuyamayacak? Kitle zaten var. Sadece zaman ve emek ayırmaları yetiyor..

Yeter ki gönül istesin....