Arabayı ürettiren arkadaki motivasyon

Aradan 55 yıl sonra tekrar yerli otomobil tartışması son hızla devam ediyor. 55 yıl önceki istemezukların torunları yine istemezuk diye ayaklandı bile..

Yok efendim çakma imiş, kopya imiş vs. vs.

Yahu zaten olası her türlü özelliklerini ürettiler yüzyıllardır. Hali ile araba arabaya benzeyecek. Tank gibi olacak değil ya. Üç aşağı beş yukarı ne yaparsan yap, mutlaka bir tarafa benzeyecek.

Yapmaya başladık oleyy diyeceklerini biz zaten yapamayız ki modundayız. Ya da içimizdeki araba tacirleri ekmeği paylaşmak istemiyor. Ve bir 55 yıl daha bu hayalleri öteletmek istiyorlar.. Yani 2071 de yapın diyorlar :)

Şimdi asıl mevzu araba üretmek değil. Asıl mevzumuz o arabayı üretecek arkadaki motivasyon. Toplumsal reflek. Toplumsal talep, istek arzu ve harekete geçme..

Toplumsal alt yapı olarak o arabayı üretmeye motive edici metertallere sahip olup olamama mevzu..

Yani işin özü şudur.. arabayı üretmek kadar arkaplan motivasyonu da üretebilmekte çok ama çok önemlidir.

Bugün bir alman mercedes üretirken neden bir afgan üretemiyor? Alman ile afgan arasındaki fark nedir?

Halbuki bir afgan öğrenci çok iyi fırsatlar yakalayarak mercedes fabrikasında çok kritik bir pozisyona sahip olabilir.

İşte buradaki ayrıntı itici güç motivasyon olarak tabir ettiğim şeydir.

Neden biz çanakkalede 250bin şehit verdik? Vatan dürtüsü..

Neden biz bu mücadeleyi vererken mısırdaki araplar aynı yapılanmayı ingilizlere karşı yeteri düzeyde yapamadı? İşte o dürtüdeki eksiklikler ya da yetersizlikler..

Neden biz nükleer güce sahip değilken, pakistan ve iran sahip?

Nükleer silah üretebilen pakistan neden uzaya uydu fırlatamaz?

* * *

Bakın aklınıza gelen herşey ama herşey bahanedir. Bunun mazeretlere saklanarak açıklaması olamaz.

Evet maddi yetersizlikler, eğitim imkanların kısıtlı olması, toplumsal baskılar, bunu yapabileceklerine olan inançların yeterli olmaması vs. vs. bunlar önemli şeyler ama asıl olan göremediğimiz farklı birşey var.

Tıpkı o arabayı icat etmek gibi, tıpkı keşfetmek gibi.. motorunu sıfırdan üretmek gibi.. insanları da toplumu da öyle bir eser ortaya çıkaracak bir itici güce ihtiyaç vardır.

İşte bir toplumu öyle bir güce ulaştıracak iticü gücün de keşfedilmesi.. en az bir elle tutulur somut bir şeyin icat edilmesi gibi o topluma özel var edilmesi gerekiyor..

Eğer o itici güç ortaya çıkarsa zaten herşey mümkündür. Bugün dünyanın en geri kalmış ülkesi gösterilen afganistanda böyle bir itici güç doğsa önümüzde yüzyıl içinde nasadan daha güçlü bir uzay çalışma merkezi afganistanda hem de afgan mücahidlerce üretilebilir.. Dünyayı amerikalılar değil de afganlar yönlendirebilir.. Ya da kazaklar.. veya moğollar :) belki de yeniden türkler.. yahutta da araplar..

Mevzu bahis işte o itici gücün, motivasyonun ortaya çıkmasındadır.

Türk ve moğol toplumlarında genelde lider ile doğmuştur bu güç.. Ya da biraz daha derinlemesine inersek, ahmed yesevinin dervişleri ile.. Tarikat önderleri ile.. islam alimleri ile doğmuştur bu itici güç..

Bugün alay konusu olan, solcu karikatüristlerce dalga geçilmeye çalışılan ve aşağılanmaya çalışan o islam ile beslenerek doğmuştur itici güçler..

Motivasyonu doğuran şey inançtır. Macaristanın başkenti budine gidin hala orada gülbaba türbesi var.. ama 150 yıl içinde namaz kılınan fethiye camisi artık kilise.. Tekrar cami olacağı günleri dört gözle bekliyor..

Bu toplum özgüvenini ve inancını tekrar kazandığı gün arabasını da üretecek, uzayınada gidecek ve budindeki o fethiye camisinde de tekrar cuma namazını kılacak..

Arkadaki motivasyonu görmek lazım artık...

Leşkeri gaza, leşkeri duaa..

İki kanatlı kuş gibi.. Manevi motivasyon ile bilgi birikim ve üretimle doğan motivasyon..

İtici güç manevi motivasyondur.. O itici gücü zirveye taşıyan ise çalışmak çalışmak çalışmaktır..