Nasıl evliya olunur? Evliya olmak için ne yapmalı?

Evliyaların hayatlarını okumaya başladığım bir dönem en çok merak ettiğim soru nasıl evliya olunabileceğiydi. Evliya olmak için ne yapmak gerekiyordu? Evliyalar ansiklopedisinde o kadar ismi geçen binlerce büyük zaatın evliya olduğu nasıl anlaşılıyordu? Bunların evliya olduğuna kim kanaat getiriyordu? Bir evliyalık kurumu mu vardı?

Yüzlerce soru akılda dolanıyor ve cevaplarını bir türlü bulamıyordum. Henüz çocuk yaşlarda olmanında verdiği duygu bir türlü anlayamıyordum.. Bugün cuma vaktinde mescitte otururken çocukluk yıllarımda kafamdaki bu soru işaretleri geldi.

Biz "evliya" kelimesini çok farklı anlamlar yükleyebiliyoruz. Özelliklede tasavvuf karşıtları evliya kelimesini olduğunun dışına çıkartıp, olmayanı inanıyormuşuz gibi bir lansıman yapmaya kalkacak kadar alçalıyorlar..

Evliya, dost demek.. Veli yani.. Allah dostu demek.. Ben burada bu terimin kökenini tartışacak değilim.

Allah dostu.. Allah'ın indirdiğine uyan ve onu yaşamaya çalışan demek.. Kuranı kerimi en iyi şekilde yaşamaya çalışan demek. Namazlarını kılan, ibadetlerini yapan, kuran okuyan demek.

Evliya demek, gecenin bir vakti herkes uyurken teheccüd namazına kalkabilen demek.

Evliya demek, yüzüne baktığında seni Allah'ı hatırlatan demek. Yanına gittiğinde karıdan kızdan, paradan puldan değil dinden imandan hizmetten konuşan demek..

Evliye demek, seni doğru yolu gösteren, yanlışlardan dönmen için nasihat eden demektir.

Evliya demek, "İletişim dilimiz islam olabilseydi keşke" yazımızda belirttimiz gibi yaşamını islama göre belirleyen demektir..

Dost olmuş.. Hazm edebilmiş demek. Her hali ile kuranı kerimi yaşamak için çabalayan demektir. Her kelimesinde hikmet olan demektir.

Evliya demek, hizmet için koşturan demektir. Allah'ın dini mübini islam için canını malını herşeyini ortaya koyabilen demektir..

Evliya demek, gıybet etmeyen, dedikodu etmeyen, yalan söylemeyen, hırsızlık etmeyen, yetim hakkı yemeyen, kul hakkına riayet eden demektir..

Evliya demek, dört dörtlük müslüman olabilmek demektir.

* * *

Evliya olmak için, islamiyeti ihlasla yaşayabilmek gerek.. İslamiyeti yüreğinde hissedebilmek, Allah ve rasülüne aşık olmak gerek.. Allah için sevmek, Allah için dua edebilmek gerekir..

Kimsenin evliyalığını bilemeyiz. Hayatı boyunca verdiği mücadele azim ve çabasına bakarak, meyvelerine bakarak anlayabiliriz.. Hayatını Allah yolunda adamışlığına bakarak anlayabiliriz. Yaptıkları ile müslümanlar ve islam dünyası mı menfaatlanıyor yoksa islama ve dine zarar mı veriyor ona bakmamız gerekir.


Evliya olmak için çalışılmaz. Evliya olmak için mücadele edilmez. Dosdoğru bir mümin olabilmek için çaba sarf edilmeli.. Evliyalık istenmemeli... Allah yolunda hizmet seçilmeli. İslam en iyi şekilde yaşanmaya çalışılmalı.

Ben evliyayım denmez. Diyen de evliya değildir zaten.. Maneviyat ehli olmak gerek.. Bir yere bağlanmak gerek..

Günahlardan uzak bir yaşamın olması gerek.. Sadece kendini kurtarmakla kalmayıp etrafındakilerinin de kurtuluşuna vesile olabilmektir.

Evliyalık etrafına insanlar toplamak demek değildir. Birilerinin sana tabi olması demek değildir. Şeyh olmak demek değildir.. Evliyalık gönül işidir. Mütavazilik ağır başlılık ister. Her etrafına insan toplayan evliya demek değildir.

* * *

Keramet ise apayrı birşeydir..
Keramet göstermek bambaşka birşeydir..

Havada uçmak, suyun üstünde yürümek keramet değildir.. Kuran ve sünnet olmadıktan sonra islam ahlakı olmadıktan sonra havada uçsan ne fayda, suyun üstünde yürüsen ne fayda.. Suda balık da yüzer, havada kuş da uçar; gerçek keramet islamiyeti dört dörtlük yaşayabilmektir.. Bütün şeytani engel ve tuzaklara rağmen sımsıkı Allahın dinine kitabına sarılabilmektir..