İmsak vakitleri yanlış mı? Doğrusu Nedir?

Namaz vakitleri hesaplamanın bilimsem bir yolu yordamı vardır. Dünyada namaz vakitleri hesaplama yönteminde 5 farklı standart vardır. mevcut tüm takvimler kabul edilmiş bu 5 hesaplama yönteminden birine göre yapar..

1. Mısır Ekolü: Bu mısır ekolü olan yöntem osmanlı dönemi kullanılan yöntemle aynıdır. Türkiye resmi olarak 1982 yılında bu ekolden vazgeçmiştir. dünyada mısır olmak üzere sunni arap ülkeleri malezya endenozya bu ekole paralel hesaplar yapar. Türkiye de hala fazlet takvimi bu ekoldedir.. imsak 19.5 derece, yatsı 17.5 derece olarak hesaplanır..

2. islam birliği ekolü: vahhabi suudi arabistanda kurulan islam birliği örgütünün hesaplama şeklidir. türkiyede bu ekole göre hesaplayan kurum diyanettir. bu ekol özellikle kuzey amerika ingiltere gibi yerlerdeki müslümanlara kolaylık sağlamak için ortaya atılmıştır.. imsak 18 derece, yatsı 17 derecedir..

3. pakistan karachi üniversitesi hesaplaması: pakistan topraklarına göre hesaplandığında mısır ekolü ile arasında pek ucurum yoktur. fakat kutuplara doğru gittikçe fark ortaya çıkar. ingiltere sömürgüsünde kalan pakistanın ingiltere norveç gibi ülkelerdeki işcilerine kolaylık sağlayan ekolüdür. imsak 18 derece, yatsı 18 derecedir..

4. vahhabi ekolü; suudi arabistanda vahhabilerin başa çektiği hesaplama yöntemidir. imsak 18.5 yatsı ise akşam namazından 90 dkika sonradır..

5. kuzey amerika müslümanların ekolü.. tamamen orada yaşayanlara kolaylık sağlayan bir ekoldur.. 15 e 15 hesaplarlar..

* * * *

bugün imsak yanlış diyenler 18 derecelik açıyı yanlış görüp 15 dereclik kuzey amerika hesabına göre hesaplamaya kalkışmaktadırlar.. kuranda değil bu hesap amerikada vardır..

dünyada en cok uyulan yöntem mısır ekolüdür.. genel sunnilerin tercihi budur.. diğer yöntem ise islam birliği ve karachi üniversitesi hesaplama yöntemleridir..

İmsak vakti hesaplamaları tarikat ve cemaatların boyuna aşan mevzulardır. Her cemaate göre ayrı bir imsak vakti olmaz. Bu tarz haber yapanlar sadece akılları bulandırma derdindedir.. Niyet üzüm yemek değildir.

Bizim sizlere tavsiyemiz mısır ekolü olarak tarif ettiğimiz 19,5 ve 17,5 derecelik hesaplama yöntemidir. Osmanlıda bu yöntemi kullanmıştır. Günümüz türkiyesinde de hala bu yöntem ile hareket eden takvimler mevcuttur.. ihya.org ya da ezan.net adresini önerebiliriz.

bu konuda stratejik araştırmalarımız devam etmektedir. çalışmalarımız dünya çapında araştırma ve analize yöneliktir